Warmtepomp
De warmtepomp is een duurzaam systeem dat gebruik maakt van de warme lucht en het warme water in uw huis. Het verwarmt in de winter en in de zomer houdt het warmtepomp systeem uw huis koel.
Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht, ventilatielucht of uit de bodem (grondwater / aarde). Deze energie wordt door een warmtepomp met een hoog rendement omgezet in warmte voor een comfortabele temperatuur voor de verwarming van je woning en/of voor het verwarmen van tapwater.
Een warmtepomp is een goed alternatief voor de cv-ketel, wanneer je overweegt je huis te verwarmen zonder gas. Je kunt ook verwarmen met een warmtepomp in combinatie met je cv-ketel, dit noemen we een hybride oplossing, maar wat is nu de beste oplossing voor jouw woning? Dat is per woning verschillend. Er is dus niet één standaard antwoord op de vraag: welke warmtepomp past het beste bij mij en wat kost een warmtepomp? Ook een vraag over het rendement is voor iedere woning anders. Geen pasklare antwoorden maar wel heel veel informatie en tips hoe je jouw huis comfortabel kunt verwarmen met een warmtepomp.
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp werkt eigenlijk net als een koelkast. Daarin wordt warmte onttrokken aan de binnenkant van de koelkast, zodat de temperatuur daalt. Het apparaat geeft de warmte af aan de lucht buiten het apparaat. Als aandrijving voor de verwarming in een huis doet een warmtepomp ongeveer hetzelfde. Alleen onttrekt de warmtepomp de warmte aan het bodem(water) of de buitenlucht. Voor bijvoorbeeld een bodem warmtepomp wordt een leiding tot diep onder de grond aangebracht. Door vloeistof rond te pompen, onttrekt de warmtepomp warmte aan de bodem.
Bronnen voor de warmtepomp
Een warmtepomp kan de warmte of koude uit drie verschillende bronnen halen:
- Lucht: er wordt warmte onttrokken aan de buitenlucht voor het verwarmen van het water.
- Bodem: de aarde wordt verwarmd door de zon. Door middel van leidingen onder de grond wordt deze warmte van de bodem opgenomen en gebruikt voor de woning.
- Grondwater: Het grondwater wordt omhoog gepompt. De warmte wordt uit het water gehaald en het afgekoelde water wordt teruggepompt.
Welke warmtepomp is geschikt voor u?
Voor bestaande bouw is de lucht-water warmtepomp geschikt. Tenzij u een grondige renovatie in de planning hebt. De bodemgekoppelde warmtepomp is uitermate interessant voor nieuwbouw en utiliteitsbouw.
Een warmtepomp haalt tot 75% van de benodigde warmte voor een woning, gratis uit de bodem, de lucht of het grondwater. De overige 25% gaat op aan elektriciteit om de pomp te laten werken. Zo krijgt u voor een kwartje een euro aan warmte. Deze opbrengst wordt ook wel COP (Coëfficiënt Of Performance) genoemd. Het geeft de verhouding aan tussen de hoeveelheid warmte die de warmtepomp afgeeft en de hoeveelheid energie die de installatie nodig heeft om te pompen en dergelijke. Bij een COP van vier geeft de warmtepomp vier maal meer warmte af dan het nodig heeft.
Koeling met een warmtepomp
De warmtepomp is uitermate geschikt voor het verwarmen van tapwater en lucht, maar in de zomer ook voor koeling. Het principe van de warmtepomp wordt hierbij omgekeerd. In de zomer gebruikt de warmtepomp het koude grondwater om te koelen. Zo heeft u optimaal wooncomfort en is een extra investering in airconditioning niet nodig!
Begin met besparen
Kiest u ook voor een warmtepomp? Neem gerust contact op voor advies en installatie. Daarbij heeft u de zekerheid van een zorgvuldige installatie door echte vakmensen.