Gasloos verwarmen is de toekomst. In 2050 moet iedereen in Nederland van het gas af zijn, en moet u uw woning dus verwarmen zonder fossiele brandstoffen te gebruiken. Hoe? Met een pelletkachel bijvoorbeeld. Pellets bestaan puur uit hout en zijn dus prima geschikt als hernieuwbare verwarmingsbron.
Hoe werkt een pelletkachel?
In de pelletkachel zit een reservoir met een voorraad houtpellets. Vanuit dit pelletreservoir worden de pellets door middel van een vijzel (wormschroef) naar het branderbakje vervoerd waar de pellets worden verbrand.
Een pelletkachel heeft een automatische ontsteking. Via een afstandsbediening of display kan je de gewenste temperatuur instellen. De kachel zorgt ervoor dat deze temperatuur behaald wordt en behouden blijft.
De warme lucht wordt door middel van een stille ventilator de kamer ingeblazen. De rookgassen worden middels een rookgasventilator via het rookkanaal afgevoerd.
Bovenverdieping verwarmen zonder cv
95% van de Nederlandse huishoudens verwarmt de bovenverdieping nauwelijks, hooguit de badkamer. Verwarmt u de benedenverdieping met een pelletkachel, dan hoeft u dus verder alleen nog te zorgen voor verwarming van de badkamer en het warmwater. Dat lost u eenvoudig op met een elektrische radiator en een elektrische boiler. De stroom hiervoor kunt u zelf opwekken met zonnepanelen op het dak. Met deze eenvoudige maatregelen zet u de cv-installatie slim buitenspel.
Pelletkachel met cv-aansluiting
Wilt u toch meer vertrekken verwarmen op de bovenverdieping? Dan kiest u voor een pelletkachel met cv-aansluiting. In dat geval zet u minimaal vier tot vijf radiatoren standaard open. Dat is nodig om de cv-pelletkachel goed te laten functioneren. Als u vloerverwarming heeft in plaats van radiatoren, dan lost u dat op met een buffervat. Voordeel van een buffervat: u kunt het vat gebruiken om warmwater te bereiden.
Pelletkachel als aanvulling op een warmtepomp
Een warmtepomp is een goede optie voor het gasloos verwarmen van een goed geïsoleerd huis. Er is wel een klein addertje onder het gras: als het kouder is dan -5ºC, heeft een warmtepomp het minste rendement. En juist als het zo koud is, heeft u de warmte het hardste nodig. Dan is een simpele luchtpelletkachel een welkome aanvulling op de warmtepomp. Met een pelletkachel als aanvulling op de warmtepomp zit u er het hele jaar warmpjes bij.
Pelletkachel bij een redelijk geïsoleerde woning
Als uw huis redelijk geïsoleerd is, volgens de standaard uit 1980, dan is uw woning niet geschikt voor verwarming met een warmtepomp. Voordat u een warmtepomp kunt installeren, moet u de isolatie van uw woning minimaal naar het niveau van 2010 brengen. Daarnaast moet u lagetemperatuurverwarming (vloerverwarming) installeren. Pas als dit gerealiseerd is, is een warmtepomp een optie. Een dure aangelegenheid: onze inschatting is dat de aanpassingen en installatie ongeveer €35.000,- a €45.000,- gaan kosten. Een pelletkachel als alternatief voor het gasloos verwarmen van een redelijk geïsoleerd huis is dan veel goedkoper.
Gasloos verwarmen in een slecht geïsoleerde woning
Is uw huis slecht geïsoleerd? Dan hoeft u niet na te denken over een warmtepomp. In uw situatie is een pelletkachel een goede oplossing om toch gasvrij te verwarmen. Wij hebben talloze klanten in buitengebieden die pellets verstoken als alternatief voor aardgas of propaan.
Wat zijn de voordelen van een pelletkachel?
- Met een pelletkachel kan je besparen op je stookkosten.
- Een pelletkachel heeft een zeer hoog rendement van 90% of hoger.
- Een pelletkachel is zeer gebruiksvriendelijk.
- Met een cv pelletkachel is het mogelijk om je hele woning te verwarmen.
- Houtpellets zijn een CO2 neutrale brandstof.
- Houtpellets hebben een zeer schone en efficiënte verbranding, waardoor er weinig as achterblijft.
Heeft een pelletkachel onderhoud nodig?
Regelmatig onderhoud is van essentieel belang wil je lang van je pelletkachel genieten. Het dagelijkse/wekelijkse onderhoud kun je prima zelf doen. Hieronder verstaan we het schoonmaken van de ruit en het legen en schoonmaken van de aslade (Tip! Gebruik hiervoor een asstofzuiger).
Naast het dagelijkse/wekelijkse onderhoud is minimaal 1 keer per jaar groot onderhoud nodig. Tijdens een jaarlijkse onderhoudsbeurt wordt onder andere de binnenzijde gereinigd, worden diverse onderdelen nagekeken en de afstelling van de pelletkachel wordt gecontroleerd.
Van het gas af, maar hoe?
Of uw huis nu goed, redelijk of slecht geïsoleerd is: een pelletkachel en zelfopgewekte energie zijn de oplossingen voor gasloos wonen in bestaande bouw. Leuke bijkomstigheid: een pelletkachel is in veel gevallen ook nog eens de goedkoopste oplossing voor aardgasvrij verwarmen.
Wilt u meer weten over gasloos verwarmen met een pelletkachel? Neem dan contact met ons op; wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden.